JABLANICA OBILJEŽILA SVOJ NAJSVEČANIJI DAN, 22. FEBRUAR-DAN OPĆINE

U skladu sa Programom obilježavanja Dana općine Jablanica „22. februar“ i uz pridržavanje epidemioloških mjera zaštite, aktivnosti na obilježavanju najznačajnijeg datuma za općinu Jablanica, započele su u subotu 19.02. turnirima u basketu, malom nogometu, šahu, izložbom slika članova Udruženja LUG „Neretva Art" Jablanica, te panel diskusijom “Iskorištenost turističkih potencijala za razvoj turizma u općini Jablanica”. Aktivnosti održavanja tradicionalnog planinarskog uspona na Veliki Vran i “Vesela ulica” održaće se slijedećih dana.

U danu kada Jablanica slavi svoj veliki praznik, građani Jablanice su  posjetili  šehitluk na haremu Jasen na kome je  Glavni imam Medžlisa IZ i imam Čaršijske džamije Ekrem ef. Hodžić poklonio Jasin pred duše naših šehida, a zatim su brojne delegacije položile cvijeće: na Partizanskom  groblju, kod spomenika Civilnih žrtava rata „1992.-95“, na Centralnom spomen obilježju šehidima, poginulim i nestalim borcima ARBiH „1992-95“ i pred spomenikom jablaničkim prvoborcima u gradskom parku.
Svečana sjednica Općinskog vijeća u povodu Dana općine Jablanica „22.februar“, održana je u  sali Kina Omladinskog kluba „Pod istim suncem“ uz prisustvo općinskih vijećnika. Općini Jablanica, njenim organima i svim njenim građanima upućene su brojne čestitke i poruke a između ostalih: gradonačelnika, načelnika i predsjednika bratskih i prijateljskih gradova i općina: Inđije i Paraćina iz R Srbije, Đevđelije iz Sjeverne Makedonije, Pazina i Gvozda u R Hrvatskoj te Općinskog načelnika Trnovo. Sjednicu je otvorio Predsjedavajući Općinskog vijeća Jablanica Emir Muratović, a Općinski načelnik Damir Šabanović se, čestitajući Dan općine Jablanica svim njenim građankama i građanima, prigodnom govorom osvrnuo na  historijat oslobođenja Jablanice i na aktuelno stanje u općini Jablanici.
Nastavljajući tradiciju iz prethodnih godina u povodu obilježavanja Dana općine, Općinski načelnik je raspisao nagradni konkurs za literarne radove svih učenika JU Osnovna škola „Suljo Čilić“ Jablanica,
Pored nagradnog konkursa za literalne radove Općinski načelnik raspisao je i nagradni konkurs za likove radove učenika  od VI do IX razreda JU Osnovna škola „Suljo Čilić“ Jablanica. Općinski načelnik Damir Šabanović priredit će prijem za nagrađene učenike  i uručiti im prigodne novčane nagrade.
Općinsko vijeće Jablanica u povodu Dana općine dodjelilo je općinska javna priznanja, a najveće općinsko javno priznanje „Povelja sa zlatnim grbom Općine Jablanica“, na svečanoj sjednici, dodjeljeno je Omeru (Mehe) Karić, za doprinos i postignute rezultate u kulturi (novinarstvo i publicistika), unapređenje uslova života u Jablanici i afirmaciji ugleda Jablanice u Bosni i Hercegovini. Općinsko javno priznanje „Plaketa sa zlatnim grbom Općine Jablanica" dodjeljena je  Refiku Hindiću za doprinos u humanitarnim  aktivnostima i afirmaciji ugleda Jablanice. U muzičkom djelu programa nastupili su Ilda Begić, KUD „Prijatelji“ i Nihad Nino Behrem.
Jedna od najvažnijih aktivnosti obilježavanja 22 februara, Dana općini Jablanica, bilo je otvaranje fabrike sportske trikotaže “Namebr1" U industrijskoj zoni Unis na Gornjoj koloniji, kojoj su prisustvovale brojne ugledne zvanice iz svijeta politike, biznisa i javnog i sportskog života iz čitave regije. Prije čina svečanog otvaranja vlasnik i direktor kompanije Nihad Selimović je uručio vaučere jablaničkim i konjičkim sportskim klubovima te JU Dom zdravlja Jablanica vaučer u iznosu od 5.000 KM. Svečanu vrpcu  presjekli su direktor Nihad Selimović i Općinski načelnik Damir Šabanović, a zatim su prisutni obišli pogone u kome trenutno radi oko 50 jablaničanki, a prema riječima gospodina Selimovića, do kraja godine će se zaposliti oko 150 radnica.