Evropska unija podržala mlade eko aktiviste iz Ostrošca

Prilika da se čuje glas mladih eko aktivista iz Ostrošca došla je kroz učešće Osnovne škole „Suljo Čilić“ područno odjeljenje Ostrožac, u projektu „Zajednički napori za 5% manje otpada – 5% MANJE“, kojeg finansira Evropska unija.

Učenici pomenute Osnovne škole snimili su video kojim žele poslati snažnu poruku o svijetu u kojem žele živjeti. Oni poručuju kako žele odrastati u društvu koje će voditi računa o prirodi i u kojem će svi shvatiti važnost recikliranja, čuvanja zelenila, ali i značaj smanjenja ukupne količine otpada.
Na linku ispod, pogledajte i poslušajte poruku ovih mladih ljudi.

Youtube video: youtu.be/5CUD8JIvx5M

Ovo je jedna je od pet osnovnih škola uključenih u projekat, čiji su učenici snimili video koji govori o njihovom pogledu na prirodu, ekologiju te izazovima upravljanja otpadom s kojima se suočava njihova sredina. Svaka od škola je snimila po jedan video koji će ući u konkurenciju za najbolji. Stručni žiri će nagraditi najuspješnije video uratke u BiH i Crnoj Gori, a mlade učesnike obradovati vrijednim nagradama.
Pomozite mladim eko pjesnicima iz Ostrošca da se njihova poruka čuje! Podijelite video među svojim prijateljima. Pomozite da do kraja 2021. godine imamo 5% manje otpada i 5% više reciklaže!
Projekt „Zajednički napori za 5% manje otpada“ ima za cilj razviti integrirani i ekološki prihvatljiv sistem upravljanja otpadom u 6 općina na području BiH i Crne Gore, te povećati količinu recikliranog otpada za 5% do kraja 2021. godine.
Kroz projekat se također radi i na podizanju svijesti građana i institucija o odvajanju i recikliranju otpada.
Evropska unija finansira projekat sa 493.000 eura, a sprovode ga Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK iz Mostara, u partnerstvu sa općinom Jablanica (BiH), opštinom Šavnik (CG) i Udruženjem Matica iz Pljevalja (CG).


Kompletno saopštenje možete preuzeti na ovom linku.