DELEGACIJA OPĆINE JABLANICA U POSJETI OPĆINAMA U REPUBLICI TURSKOJ

Na poziv općine Lapseki iz Republike Turske, u periodu od 09.12.-13.12.2018. godine, delegacija Općine Jablanica na čelu sa Općinskim načelnikom Salemom Dedićem, predsjedavajućim Općinskog vijeća Jablanica Matom Mijić, Pomoćnikom Općinskog načelnika u Službi za lokalni ekonomski razvoj i investicije, finansije i trezor  Amelom Muratović i vijećnikom Općinskog vijeća Jablanica Emirom Muratovićem, uz prisustvo delegacije viših nivoa vlasti koju su činili poslanik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH  i aktuelni ministar trgovine, turizma i zaštite okoliša u Vladi HNK i poslanik u Skupštini HNK Ajdin Teletović boravili su u posjeti Općinama Lapseki, Regija Čanakale i Općini Badžilar – Istanbul.

Na osnovi obavljenih razgovora postignuti su dogovori da slijedeći koraci budu zaključivanje sporazuma o bratimljenju, nakon lokalnih izbora u Republici Turskoj koji će se održati krajem marta 2019. godine.
„Ono što bih posebno istakao je da smo mi u tim susretima prezentovali aktuelne projekte koje radi Općina Jablanica, kako one na privrednom planu, tako i druge projekte, kao što su Projekat uređenja Gradskog parka u Jablanici, Projekat uređenja harema Jasen – izgradnja turbeta i staza, te prezentirali Idejni projekat Trga Alije Izetbegovića, za koje mislimo da možemo doći do zajedničkog dogovora o realizaciji istih“,  istakao je je Općinski načelnik.
Predstavnici iz Republike Turske su izrazili namjeru da posjete općinu Jablanica i da se upoznaju sa svim prirodnim resursima kojima raspolaže Općine Jablanica, kako bi pregovarali o mogućnosti saradnje njihovih privrednih subjekata  vezano za mineralne sirovine i prirodne resurse (granit, gips, šumu, vodu).
Razgovaralo se i o saradnji nevladinog sektora, obrazovnih i sportskih društava, kao i o sektoru turizma obzirom da je Regija Čanakale poznata po razvoju turizma i proizvodnji voća.
Jedna od značajnih grana razvoja u Općini Badžilar u Istanbulu je tekstilna industrija,  tako da su se vodili razgovori o potencijalnoj saradnji, obzirom da u općini Jablanica postoje uslovi za investiranje u tekstilnu proizvodnju.
Navedene delegacije su posjetile načelnike općina i njihove saradnike, kao i više organe u Općini Lapseki i Općini Badžilar u Istanbulu (Kajmakama), kao i Valiju (rukovodioca/premijera) regije Čanakale.
U narednom periodu očekujemo intenziviranje aktivnosti na zajedničkoj saradnji, te obje delegacije izražavaju veliku zahvalnost na toploj dobrodošlici.