Članak je filtriran: Februar 2019

ODRŽANA 26. SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA

Sjednica je održana u četvrtak,  28.02.2019. godine u sali za sjednice Općinskog vijeća Jablanica, sa početkom u 9,00 sati, a završena u 15,07 sati. Sjednici je prisustvovalo 18 vijećnika. Na sjednici je  usvojen sljedeći:

Dnevni  red

PRIJEM DOBITNIKA OPĆINSKOG JAVNOG PRIZNANJA

Općinski načelnik Salem Dedić je u srijedu, 27.02.2019. godine, priredio je prijem za dobitnika Općinskog javnog priznanja „Zahvalnica za zlatnim grbom općine Jablanica“ Širić (Šaban) Fadila koje mu je dodjelilo Općinsko vijeće Jablanica  za doprinos u realizaciji projekata od javnog interesa i unapređenju uslova života u općini Jablanica.

Zajednička čestitka u povodu 1. marta-Dana nezavisnosti BiH


Građankama i građanima Jablanice,  kao i svim građankama i građanima jedine nam domovine Bosne i Hercegovine, u ime Općinskog vijeća Jablanica i općinskog Izvršnog organa, te u svoje osobno/lično,  upućujemo iskrene čestitke u povodu obilježavanja 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Vodeći se načelom,  da domovine nema bez nas i nas bez nje, i da njena nezavisnost znači našu slobodu, želimo Vam sretan 1. mart – Dan nezavisnosti, jedine nam domovine, uz želju da ovaj praznik provedete u zdravlju i dobrom raspoloženju.

PRIJEM NAGRAĐENIH UČENIKA SREDNJE ŠKOLE

Općinski načelnik Salem Dedić je u srijedu,  27.02.2019. godine, priredio prijem za učenike Srednje škole  Jablanica koji su osvojili prva tri mjesta na općinskom takmičenju literarnih radova u povodu 1. Marta –Dana nezavisnosti BiH,   na temu „Kome u srcu nije domovina, taj je svugdje prognanik“, te učenicu IV B razreda Mirnu Ždralović,  koja je osvojila prvo mjesto na kantonalnom takmičenju literarnih radova na  temu „1. Mart-Dan nezavisnosti BIH“.

ZAKAZANA 26. SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA

Na osnovu člana 18. stav 2.  i  člana 71. stav 1. Poslovnika o radu Općinskog vijeća  Jablanica (“Službeni glasnik Općine Jablanica”,  broj: 4/09, 7/10, 7/15 i 8/16), Predsjedavajući Općinskog vijeća mate Mijić sazvao je 26. Sjednicu Općinskog vijeća Jablanica


    Sjednica će se održati dana 28.02.2019. godine (četvrtak), u sali za sjednice Općinskog vijeća Jablanica, sa početkom u 9,00 sati.
    Za sjednicu je  predložen sljedeći : D N E V N I   R E D

1.    Informacija o radu Općinskog načelnika između dvije sjednice OV-a
2.    Informacija o realizaciji zaključaka OV-a
3.    Odluka o općinskim administrativnim taksama
4.    Odluka o imenovanju Komisije za rješavanje stambenih pitanja boračkih populacija u 2019.godini
5.    Program uređenja građevinskog zemljišta Poslovna zona „Unis Gornja Kolonija“ Jablanica
6.    Izvještaj o radu Općinskog vijeća Jablanica za 2018. godinu sa Informacijom o  realizaciji Programa rada Općinskog vijeća za 2018.g.
7.    Izvještaj o radu komisija OV-a za 2018.g.
8.    Izvještaj o radu Općinskog načelnika i službi za 2018. godinu
9.    Izvještaj o radu Općinskog javnog pravobranilaštva Jablanica za 2018.g. 
10.    Izvještaj o radu Doma zdravlja Jablanica i Izvještaj o radu Upravnog odbora za 2018.g.
11.    Izvještaj o radu JP “RTV Jablanica” d.o.o. Jablanica i Izvještaj o radu Nadzornog odbora za 2018.g.
12.    Izvještaj o radu JU Muzej “Bitka za ranjenike na Neretvi” Jablanica i Izvještaj o radu UO za 2018.g.
13.    Izvještaj o radu JU „Dom za stara i iznemogla lica“ Jablanica i Izvještaj o radu UO za 2018.g.
14.    Izvještaj o radu školskih odbora i Upravnog odbora Pčelica za 2018.godinu
15.    Odluka o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju dijela 10(20) kV kablovske dionice STS Čivelj-Gornje Paprasko II
16.    Odluka o gubitku statusa dobra u opštoj upotrebi
17.    Rasprava o informacijama

SVEČANO OBILJEŽEN DAN OPĆINE JABLANICA, 22. FEBRUAR

U skladu sa Programom obilježavanja Dana općine Jablanica „22. februar“, aktivnosti na obilježavanju ovog najznačajnijeg datuma za općinu Jablanica, započele su u srijedu, 20.02. 2019. godine, odigravanjem revijalne rukometne utakmice u Sportskoj dvorani JU „Sportski centar Jablanica“ Jablanica, između ženske juniorske reprezentacije BiH i RK „Neretva“  i RK „Turbina“  Jablanica. 

Sastanak Općinskog načelnika i delegacije Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe

U okviru drugog dijela nadzorne posjete Bosni i Hercegovini, delegacija Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe je u četvrtak, 21.02.2019. godine, posjetila Općinu Jablanica, te je Općinski načelnik Salem Dedić održao sastanak sa članovima delegacije, gdje su razgovarali o glavnim europskim standardima u oblasti lokalne i regionalne demokratije, te o tome što predstavlja Europska povelja o lokalnoj samoupravi ratificirana od strane Bosne i Hercegovine 2002. godine.

Čestitka i prijem za učenicu Šubara Senidu

Općinski načelnik Salem Dedić je u četvrtak  21.02.2018. godine u povodu velikog uspjeha priredio prijem za Šubara Senidu, učenicu 2. razreda Opće gimnazije JU Srednje škole Jablanica, koja je osvojila prvo mjesto na Konkursu za najbolje literarne radove učenika osnovnih i srednjih škola, koji je u povodu 1. Marta - Dana nezavisnosti BiH objavio Muzej „Alija Izetbegović“.