DAN OPĆINE JABLANICA, 22. FEBRUAR

U skladu sa Programom obilježavanja Dana općine Jablanica „22. februar“ i uz pridržavanje epidemioloških mjera zaštite, aktivnosti na obilježavanju najznačajnijeg datuma za općinu Jablanica, započele su u subotu 20.02. promocijom knjige „ Četiri puta za Mostar“ autora Omera Karića dok su isti dan mladi imali priliku da Općinskom načelniku i Predsjedavajućem OV-a Jablanica predstave svoje ideje u cilju stvaranja boljih uslova za život i ostanak u Jablanici. U nedjelju 21.02.  održan je tradicionalni pohod na Vran  u organizaciji PSD „ Vilinac“ te su predstavljeni novi sadržaji JU Muzej „Bitka za ranjenike na Neretvi“, te otvaranje  Izložbe slika članova Udruženja LUG „Neretva Art" Jablanica.



U danu kada Jablanica slavi svoj veliki praznik, građani Jablanice su  posjetili  šehitluk na haremu Jasen na kome je  Glavni imam Medžlisa IZ  i imam Čaršijske džamije Ekrem ef. Hodžić poklonio Jasin pred duše naših šehida, a zatim su brojne delegacije  položile cvijeće: na Partizanskom  groblju, kod spomenika Civilnih žrtava rata „1992.-95“, na Centralnom spomen obilježju šehidima, poginulim i nestalim borcima ARBiH „1992-95“ i pred spomenikom jablaničkim prvoborcima u gradskom parku.
Svečana sjednica Općinskog vijeća u povodu Dana općine Jablanica „22.februar“, održana je u  sali Kina Omladinskog kluba „Pod istim suncem“ uz prisustvo općinskih vijećnika. Općini Jablanica, njenim organima i svim njenim građanima upućene su brojne čestitke i poruke a između ostalih: gradonačelnika, načelnika i predsjednika bratskih i prijateljskih gradova i općina: Inđije i Paraćina iz R Srbije, Đevđelije iz Sjeverne Makedonije, Pazina i Gvozda u R Hrvatskoj te Općinskog načelnika  iz Konjica. Sjednicu je otvorio Predsjedavajući Općinskog vijeća Jablanica Emir Muratović, a Općinski načelnik  se, čestitajući Dan općine Jablanica svim njenim građankama i građanima, prigodnom govorom osvrnuo na  historijat oslobođenja Jablanice i na aktuelno stanje  u općini Jablanici.
Nastavljajući tradiciju iz prethodnih godina u povodu obilježavanja Dana općine, Općinski načelnik je raspisao nagradni konkurs za literarne radove svih učenika JU Osnovna škola „Suljo Čilić“ Jablanica, a ovogodišnja tema nosila je naslov „Jablanici od srca“. Prvonagrađeni rad je učenice IX 2 razreda Elme Gusić, drugonagrađeni rad je učenika VII 1 razreda Tarika Idrizovića a kao trećenagrađeni rad je rad učenice VII 2 razreda Lamije Zukić.
Pored nagradnog konkursa za literalne radove Općinski načelnik raspisao je i nagradni konkurs za likove radove učenika  od VI do IX razreda JU Osnovna škola „Suljo Čilić“ Jablanica na temu „Grad kakav želim“. Prvonagrađeni rad je učenice VIII 1 razreda Najle Nezirić, drugonagrađeni rad je učenice VIII 3 razreda Amine Bilić a kao trećenagrađeni rad je rad učenika VII 4 razreda Stefana Ivaniševića. Općinski načelnik Damir Šabanović primio je nagrađene učenike  i uručio im prigodne novčane nagrade, a prvonagrađeni rad učenice Elme Gusić pročitan je u programu Radiotelevizije Jablanica, a likovni radovi su izloženi u holu Kina.
 Općinsko vijeće Jablanica u povodu Dana općine dodjelilo je općinska javna priznanja, a najveće općinsko javno priznanje „Povelja sa zlatnim grbom Općine Jablanica“, na svečanoj sjednici, dodjeljeno je Eminu ( Mehmeda) Zebić, za unapređenje uslova života u Jablanici i afirmaciji ugleda Jablanice u Bosni i Hercegovini. Općinsko javno priznanje „Zahvalnica sa zlatnim grbom Općine Jablanica“ dodjeljena su: Dženanu ( Edina) Kovačić, za doprinos i uspjeh u nauci iz oblasti medicine u svijetu i afirmaciji ugleda Jablanice i Bosne i Hercegovine u inostranstvu, Sadiji (Safeta) Klepo za doprinos u humanitarnim i dobrotvornim aktivnostima i afirmaciji ugleda Jablanice i Bosne i Hercegovine u inostranstvu i Udruženju za djecu i omladinu „Galeb“ iz Jablanice za postignute rezultate iz oblasti kulturnog stvaralaštva i afirmaciji ugleda Jablanice u Bosni i Hercegovini i inostranstvu.
U muzičkom djelu programa nastupili su Ilda Begić, KUD„ Prijatelji“, Škola gitare „Galeb“ i Nihad Nino Behrem.