DAN OPĆINE JABLANICA, 22. FEBRUAR

U skladu sa Programom obilježavanja Dana općine Jablanica „22. februar“ i uz pridržavanje epidemioloških mjera zaštite, aktivnosti na obilježavanju najznačajnijeg datuma za općinu Jablanica, započele su u subotu 20.02. promocijom knjige „ Četiri puta za Mostar“ autora Omera Karića dok su isti dan mladi imali priliku da Općinskom načelniku i Predsjedavajućem OV-a Jablanica predstave svoje ideje u cilju stvaranja boljih uslova za život i ostanak u Jablanici. U nedjelju 21.02.  održan je tradicionalni pohod na Vran  u organizaciji PSD „ Vilinac“ te su predstavljeni novi sadržaji JU Muzej „Bitka za ranjenike na Neretvi“, te otvaranje  Izložbe slika članova Udruženja LUG „Neretva Art" Jablanica.U danu kada Jablanica slavi svoj veliki praznik, građani Jablanice su  posjetili  šehitluk na haremu Jasen na kome je  Glavni imam Medžlisa IZ  i imam Čaršijske džamije Ekrem ef. Hodžić poklonio Jasin pred duše naših šehida, a zatim su brojne delegacije  položile cvijeće: na Partizanskom  groblju, kod spomenika Civilnih žrtava rata „1992.-95“, na Centralnom spomen obilježju šehidima, poginulim i nestalim borcima ARBiH „1992-95“ i pred spomenikom jablaničkim prvoborcima u gradskom parku.
Svečana sjednica Općinskog vijeća u povodu Dana općine Jablanica „22.februar“, održana je u  sali Kina Omladinskog kluba „Pod istim suncem“ uz prisustvo općinskih vijećnika. Općini Jablanica, njenim organima i svim njenim građanima upućene su brojne čestitke i poruke a između ostalih: gradonačelnika, načelnika i predsjednika bratskih i prijateljskih gradova i općina: Inđije i Paraćina iz R Srbije, Đevđelije iz Sjeverne Makedonije, Pazina i Gvozda u R Hrvatskoj te Općinskog načelnika  iz Konjica. Sjednicu je otvorio Predsjedavajući Općinskog vijeća Jablanica Emir Muratović, a Općinski načelnik  se, čestitajući Dan općine Jablanica svim njenim građankama i građanima, prigodnom govorom osvrnuo na  historijat oslobođenja Jablanice i na aktuelno stanje  u općini Jablanici.
Nastavljajući tradiciju iz prethodnih godina u povodu obilježavanja Dana općine, Općinski načelnik je raspisao nagradni konkurs za literarne radove svih učenika JU Osnovna škola „Suljo Čilić“ Jablanica, a ovogodišnja tema nosila je naslov „Jablanici od srca“. Prvonagrađeni rad je učenice IX 2 razreda Elme Gusić, drugonagrađeni rad je učenika VII 1 razreda Tarika Idrizovića a kao trećenagrađeni rad je rad učenice VII 2 razreda Lamije Zukić.
Pored nagradnog konkursa za literalne radove Općinski načelnik raspisao je i nagradni konkurs za likove radove učenika  od VI do IX razreda JU Osnovna škola „Suljo Čilić“ Jablanica na temu „Grad kakav želim“. Prvonagrađeni rad je učenice VIII 1 razreda Najle Nezirić, drugonagrađeni rad je učenice VIII 3 razreda Amine Bilić a kao trećenagrađeni rad je rad učenika VII 4 razreda Stefana Ivaniševića. Općinski načelnik Damir Šabanović primio je nagrađene učenike  i uručio im prigodne novčane nagrade, a prvonagrađeni rad učenice Elme Gusić pročitan je u programu Radiotelevizije Jablanica, a likovni radovi su izloženi u holu Kina.
 Općinsko vijeće Jablanica u povodu Dana općine dodjelilo je općinska javna priznanja, a najveće općinsko javno priznanje „Povelja sa zlatnim grbom Općine Jablanica“, na svečanoj sjednici, dodjeljeno je Eminu ( Mehmeda) Zebić, za unapređenje uslova života u Jablanici i afirmaciji ugleda Jablanice u Bosni i Hercegovini. Općinsko javno priznanje „Zahvalnica sa zlatnim grbom Općine Jablanica“ dodjeljena su: Dženanu ( Edina) Kovačić, za doprinos i uspjeh u nauci iz oblasti medicine u svijetu i afirmaciji ugleda Jablanice i Bosne i Hercegovine u inostranstvu, Sadiji (Safeta) Klepo za doprinos u humanitarnim i dobrotvornim aktivnostima i afirmaciji ugleda Jablanice i Bosne i Hercegovine u inostranstvu i Udruženju za djecu i omladinu „Galeb“ iz Jablanice za postignute rezultate iz oblasti kulturnog stvaralaštva i afirmaciji ugleda Jablanice u Bosni i Hercegovini i inostranstvu.
U muzičkom djelu programa nastupili su Ilda Begić, KUD„ Prijatelji“, Škola gitare „Galeb“ i Nihad Nino Behrem.