SVEČANO OBILJEŽENA 74-GODIŠNJICA BITKE NA NERETVI

U subotu 6. maja 2017. godine, na Spomen kompleksu „Bitka za ranjenike  na Neretvi“ u Jablanici, pred nekoliko hiljada okupljenih građana i antifašista iz Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja, obilježena je 74-godišnjica slavne „Bitke na Neretvi“.

Svečanost obilježavanja započela je otvaranjem izložbe „Historijska pruga kroz historijske izvore“, pruga Brčko – Banovići“ koju je pripremio Arhiv Tuzlanskog kantona, postavljenu u Holu muzeja a nastavljena manifestacijom „Cvijet za ranjenike“ spuštanjem  u Neretvu 74 karanfila, a zatim je u 12,00 sati otpočela ceremonija polaganja vijenaca kod vječne vatre. Vijence su položili: Savez antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini (SABNOR BiH), Općina Jablanica, Podpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović, delegacija Ministarstva za pitanja boraca odbrambeno-oslobodilačkog rata F BiH, Udruge antifašističkih boraca i antifašista iz Republike Hrvatske, Republike Slovenije, Republički odbor SUBNOR-a Crne Gore, ambasador R Hrvatske u BiH, predstavnici ambasada u BiH: R Slovenije i Ruske federacije, Boračka udruženja antifašista i boraca NOR-a iz kantona i općina BiH: Udruženja boraca Novo Sarajevo, Stari grad Sarajevo, Udruženja antifašista i boraca NOR-a (UABNOR) Zenica, SABNOAR Jablanica,  UABNOR Mostar, SUBNOR Zenica, Kakanj,  Konjic,Tuzla, Bihać, Cazin, B.Krupa...i delegacije političkih stranaka.

U 12,45 sati na Svečanoj akademiji,  prisutnima na vanjskoj pozornici obratili su se u ime domaćina i organizatora manifestacije Općinski načelnik Salem Dedić, Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 74-godišnjice  dr Bakir Nakaš, dr.Ljubomir Pejović, ispred Subnor-a Crne Gore, u ime delegacije antifašista i boraca NOR-a iz Hrvatske Juraj Krstulović, predsjednik Koordinacije županijskih organizacija antifašista Dalmacije Hrvoje Mimica iz Omiša, pripadnik Druge dalmatinske proleterske udarne brigade. U  kulturno-umjetničkom  dijelu programa nastupili su: FA „Neretva“ Jablanica, KUD Škola gitare „Galeb“, Folkorni ansambl „Bojmija“ iz Gevgelije R Makedonija, Rezonansa iz Konjica, „Prijatelji“ Jablanica... Nakon manifestacije u dvorani Muzeja prikazan je film „Golim rukama" Hajrudina Šibe Krvavca.