SVEČANO OBILJEŽEN DAN OPĆINE JABLANICA „22.FEBRUAR“ 2017. GODINE

U skladu sa Programom obilježavanja Dana općine Jablanica „22 februar“, aktivnosti su započele u subotu 18.02.2017. godine, održavanjem Međunarodnog stonoteniskog turnira i održavanjem Državnog prvenstva u tavli- I rejting turnir „Jablanica 2016“.  U nedjelju 19.02.2017. godine  upriličeno je  svečano potpisivanje ugovora o  stipendiranju  učenika i  studenata za školsku 2016/2017.  te  u utorak 21.02.2017.godine otvoranjem Izložbe umjetnina jablaničkog kraja  na kojoj su se predstavili UŽ „Most,  BZK „Preporod,“ LUG „Neretva Art“ i samostalni umjetnici te održan svečani koncert kulturno-umjetničkih društava i jablaničkih mladih  interpretatora.

Aktivnosti na  obilježavanju Dana općine Jablanica u srijedu 22.02.2017. godine otpočele su  obilaskom šehitluka „Jasen“  i polaganjem cvijeća na Spomenik jablaničkim prvoborcima, Centralnom spomen obilježju šehidima, poginulim i nestalim borcima ARBiH „1992-95“, pred Spomenikom  civilnim žrtvama rata i  Partizanskim grobljem. U 11,00 sati na  prostoru  Muzeja Bitka za ranjenike na Neretvi upriličeno je svečano  otvaranje Turističkog ureda-Turist info“  koje su, u prisustvu  brojnih gostiju  i zvanica te uz prigodna obraćanja Amele Muratović  Pomoćnika načelnika i šefa Službe za lokalni ekonomski razvoj općine Jablanica i Karmele Mabić djelatnice Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša HNK svečano otvorili  Općinski načelnik Salem Dedić i Karmela Mabić ispred Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša HNK. nakon svečanog otvaranja turističkog ureda, upriličen je obilazak izložbe umjetnina jablaničkog kraja u holu dvorane JP „Sportski centar“ d.o.o. Jablanica.

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća  i prijemom  u povodu Dana općine Jablanica „22 februar“   koja je održana u dvorani JP „Sportski centar Jablanica“  uz   pisustvo općinskih vijećnika,  brojnih građana i predstavnika udruženja boraca NOR-a,  predstavnika boračkih populacija iz posljednjeg rata i uglednih gostiju i zvanica,  predstavanika javnog, privrednog, nevladinog, političkog i vjerskog života općine Jablanica i grada Mostara, delegacija gradova pobratima Paraćin iz Republike Srbije, Gevgelija iz Republike Makedonija i Pazina iz Republike  Hrvatske, Predsjednika Skupštine HNK, ministara u Vladi HNK, poslanika u Parlamentu Federacije, predstavnika svih konfesija, Uprava i zavoda  FBiH i HNK, delegacija susjednih općina Konjic, Prozor Rama, Tomislavgrad, predstavnika LOT tima Eufor-a i međunarodnih organizacija i institucija. Brojne ugledne zvanice, koje nisu mogle prisustvovati, uputili  su  čestitke i poruke Općinskom načelniku, Predsjedavajućem Općinskog vijeća i građanima Jablanice.
Uz dobrodošlicu i odavanje počasti svim palim u odbrani Jablanice i Bosne i Hercegovine,  sjednicu je otvorio Predsjedavajući Općinskog vijeća Mate Mijić, a Općinski načelnik Salem Dedić je čestitajući Dan općine Jablanica svim sugrađankama i sugrađanima, prigodnom prezentacijom ukratko   se  osvrnuo na aktivnosti   općinskog izvršnog organa  kojima je obilježena protekla godina. Nakon toga  prisutni na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Jablanica bili su u prilici da pogledaju Video promotivni materijal „Investirajte u Jablanicu“ koji je pripremila  Služba za lokalni ekonomski razvoj i investicije, finansije i trezor općine Jablanica.

Prigodnim obraćanjima i čestitkama Općinskom vijeću Jablanica, Općinskom načelniku i građanima Jablanice prenijeli su Predsjedavajući Skupštine HNK Šerif Špago, predsjednik Opštine Paraćin Saša Paunović, gradonačelnik Gevgelije Ivan Frangov i Zamjenica gradonačelnika grada Pazina Mirjana Galant.
Općinsko vijeće Jablanica u povodu Dana općine Jablanica“22 februar“, tradicionalno dodjeljuje općinska javna priznanja,  a  „Zahvalnice sa zlatnim grbom općine Jablanica  na svečanoj sjednici su uručene: Sindikalnoj podružnici „ Granit d.d. u stečaju“ Jablanica za doprinos i postignute rezultate iz oblasti privrede, zaštiti ljudi i imovine i afirmacije Jablanice, Žilić ( Stanka) Ivici za doprinos i postignute rezultate u društvenoj oblasti i u oblasti humanizma i realizacije raznih projekata od javnog interesa i Džapo (Šerifa) Seadu za doprinos i postignute rezultate iz oblasti sporta, humanizma i zdravstvene zaštite građana.

U sklopu obilježavanja dana Općine, Općinski načelnik je raspisao  tradicionalni  nagradni konkurs za literarne radove za učenike centralne i svih područnih škola Osnovne škole „Suljo Čilić“ posvećene Danu općine. Ovogodišnja tema nosila je naslov: „Gradu s ljubavlju“. Prvonagrađenim, proglašen je  rad  Dine Burića učenika VII 2 razreda, drugonagrađeni   je  rad Šehić Medine  učenice VIII 2 razreda, i  kao trećenagrađeni, ocjenjen  je rad Džejle Malanović učenice  VII 1 razreda. Novčane nagrade učenicama, uručio je Predsjedavajući Općinskog vijeća Mate Mijić, a zatim je prvonagrađena učenik Dino Burić   pročitao svoj rad. Nakon svečane sjednice u holu JP „Sportski centar Jablanica upriličen je koktel prijem za  prisutne goste i zvanice.

U muzičkom dijelu programa nastupili su Miralem Ramić, škola gitare „Galeb“ i BZK „Preporod“-škola harmonike sa interpretatorkom Jasminom Kurić.