SVEČANO OBILJEŽEN 1. MART-DAN NEZAVISNOSTI BIH

Svečanom akademijom Općinskog vijeća Jablanica u nedjelju 1.3.2020. godine u kino Sali OK „Pod istim suncem“, obilježen je 1.mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Uz prisustvo vijećnika Općinskog vijeća, predstavnika javnog, privrednog političkog, kulturnog i vjerskog života općine Jablanica, te građana Jablanice, prisutnima se obratio i čestitao 1.mart - Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, Zamjenik predsjedavajućeg Općinskog vijeća Jablanica Emrudin Bešić, a zatim, je prigodnim referatom posvećenom Danu nezavisnosti naše države, podsjetio na burne historijske trenutke u kojima se branila steknuta nezavisnost.

Posebni gost Svečane akademije prof. dr Adnan Velagić   redovni profesor Univerziteta „Džemal Bijedić u Mostaru, u svom obraćanju  istakao je  historijske činjenice od prije 28 godine i one koje su im predhodile , kada su se građani Bosne i Hercegovine na referendumu izjasnili za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana i naroda, (Muslimana) Bošnjaka, Srba i Hrvata, kao i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive.
Ovom prilikom učenica IV A  razreda gimnazije Dalila Nezirić, pročitala je svoj prvonagrađeni literarni rad, koji već tradicionalno pišu učenici J.U.“Srednja škola Jablanica“ u sklopu obilježavanja ovog značajnog datuma. Drugonagrađeni je rad učenice  Senide Šubare, učenice  III A razreda,  a trećenagrađeni rad napisala je  Suana Mešić   učenica I A razreda gimnazije. Nagrađene učenike Općinski načelnik Salem Dedić će primiti u svom kabinetu i uručiti  im prigodne novčane nagrade.
Općinski načelnik Salem Dedić čestitao je jedan od najvećih praznika naše države svim prisutnima na Svečanoj akademiji, građanima Jablanice i  Bosne i Hercegovine i svim državljanima BiH, gdje god se nalazili. Takođe, iskoristio je priliku da se zahvali gostu-predavaču na Svečanoj akademiji, profesoru Velagiću i učenicima  JU Srednja škola Jablanica na izvanrednim rezultatima koje postižu u oblasti pisanja literarnih radova. Općinski načelnik ponobvo je upozorio na nedovoljno prisustvo građana prilikom obilaska harema i polaganja cvijeća na spomen obilježjima iz II svjetskog rata i spomen obilježju civilnim žrtvama rata i  Cnetralnom spomen obilježju šehidima, poginulim i nestalim borvima u ratu „1992-1995“. godina.
 Svoj doprinos Svečanoj akademiji dali su članovi udruženja,  škole gitare „Galeb“ iz Jablanice sa vokalnom solistkinjom Adnom Šćuk koji su izveli kompozicije: „Jedna si i jedina“, „Da šutiš“ i „Divno je biti nekome nešto“.
U povodu obilježavanja 1. marta – Dana nezavisnosti BiH, u nedjelju 1.marta 2020. godine, porodice šehida, predstavnici boračkih populacija, predstavnici javnog, političkog, kulturnog i vjerskog života, kao i predstavnici nevladinog sektora, posjetili su šehitluk Jasen, a zatim su mješovite delegacije općine Jablanica, Općinskog vijeća Jablanica, boračkih populacija proisteklih iz rata „1992-'95“. godina, SABNOR-a, Udruženja civilnih žrtava rata i političkih subjekata položile cvijeće na Partizanskom groblju, Spomeniku civilnim žrtvama rata „1992-'95“, Centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima odbrambeno-oslobodilačkog rata „1992-'95.“, te pred bistama jablaničkih provoboraca u gradskom parku.