PRIJEM ZA DRŽAVNOG PRVAKA U ROBOTICI  BENJAMINA IDRIZOVIĆA, UČENIKA  JU OSNOVNA ŠKOLA „SULJO ČILIĆ“

U kabinetu Općinskog načelnika Salema Dedića, u utorak 28.05.2019. godine, upriličen je prijem za Benjamina Idrizovića,  učenika V 2 razreda, JU Osnovna škola „Suljo Čilić“ pobjednika u mlađoj  kategoriji od 1. do 5. razreda osnovnih škola, na prvom Državnom prvenstvu  u robotici u BiH održanom, protekle sedmice u Mostaru pod nazivom SPARKreators! Na takmičenju je sudjelovalo preko 120 učenika iz 62 osnovne škole, a  odvijalo se  u dvije kategorije - mlađa i starija, sa zadatkom da što preciznije prođu zadanu stazom, koristeći svoje mBot robotiće, u što kraćem vremenskom roku.

Prijemu je prisustvovao  nastavnik Adis Pirija-Benjeminov mentor.  Općinski načelnik je uputio čestitke  učeniku Benjaminu Idrizoviću, njegovom mentoru i direktoru škole te uručio novčanu nagradu.

O velikom i znčajnom uspjehu našeg mladog sugrađanina, Općinski načelnik kaže:

„Oduševljen sam i dirnut uspjesima u takmičenjima naših učenika, kako Osnovne, tako i Srednje škole. Ovaj uspjeh je pokazatelj vrijednog rada, kako učenika, tako njegovih nastavnika i njegovog mentora gospodina Adisa Pirije, rukovodstva škole, njegove porodice i njegovih roditelja. Ovaj, ali i drugi uspjesi, daje mi za pravo da trebamo da se ponosimo JU Osnovna škola „Suljo Čilić“, njenim učenicima, nastavnicima i njenim rukovodstvom i naravno  učenicima i njihovim roditeljima koji  su u prilici da se takmiče i osvajaju prva mjesta, kao što je to osvojio naš Benjamin Idrizović. Osvajanjem prvog mjesta, u najljepšem svjetlu je predstavljena  Osnovna škola „Suljo Čilić“, a samim tim i Općina Jablanica“. -rekao je načelnik Dedić

Inače, SPARKreators je projekt preko kojeg SPARK school donira mBot robotiće osnovnim školama u cijeloj BiH. Već je donirano preko 900 robotića od 2016. godine. Igrajući se s ovim robotićima i koristeći ih u nastavi, djeca u osnovnoj školi lakše savladavaju zadatke iz matematike, informatike, fizike, hemije, te stiču znanja iz tehnologije i inžinjerstva. Na taj se način pripremaju za tzv. STEM zanimanja- zanimanja budućnosti. U sklopu projekta, organizirano je spomenuto, državno prvenstvo, u Mostaru.