POSJETA VICE KONZULA REPUBLIKE TURSKE U BIH I SARADNIKA, OPĆINI JABLANICA

U  protokolarnoj  posjeti Općini Jablanica  boravili su  vice konzul Republike Turske u Mostaru Bilal Kose, direktor Instituta „Junus Emre“  Junus Dilber i  komandant Lot kuće  turskog bataljona  u Jablanici,  viši poručnik  Fatih Čullu.

Visoku delegaciju primio je  Općinski načelnik  Salem Dedić   te ih upoznao  sa privrednim prilikama u Jablanici i  zahvalio  se na dosadašnjoj podršci koju  Općini Jablanica pruža Republika Turska kroz različite projekte saradnje.
O posjeti Općinski načelnik kaže:  „ Odavno je dogovaran ovaj sastanak, a tiče se nastavka saradnje na raznim poljima koje općina Jablanica ima sa predstavnicima R Turske u BiH. Prvo, da izrazim svoje zadovoljstvo što je  Institut „Junus Emre“ organizator odlaska djece u Zenicu u povodu „Dana djeteta“ u R Turskoj ,  među kojima je i 70-oro djece iz naše Osnovne škole. Općina Jablanica i Osnovna škola  su podrška  ovakvim projektima kojima je nosilac aktivnosti Institut „Jusus Emre“, a mi smo danas dogovorili ove, a i buduće aktivnosti saradnje. Sa vice konzulom smo govorili o našem odlasku u Istanbul i posjeti općini Bagdžilar  sa kojom želimo da postignemo sporazum o bratimljenju. Takođe, na bazi predhodne posjete  R Turskoj sa ministrom Teletovićem i poslanikom u Parlamentu BiH Edinom Mušićem, želimo saradnju u realizaciji velikih  projekata, te nastavka projekta uređenja  budućeg trga Alije Izetbegovića, uređenje našeg parka prijateljstva sa R Turskom. Naravno, ne želim da zaboravim i jednu malu  ali razvijenu općinu Lapseki sa kojom takođe želimo da sarađujemo  na planu realizacije konkretne pomoći koju očekuju i građani općine Jablanica. Drago mi je da se općini Jablanica pruža mogućnost da u Ankari bude potpisnica  Sporazuma lokalnih samouprava  sa Republikom Turskom gdje smo uvršteni kao 24. opština za potpisivannje ovog Sporazuma sa njihovim Ministarstvom vanjskih poslova. Sporazum  nam  pruža mogućnost da apliciramo sa projektima  na poseban fond pomoći  za općine i gradove iz BiH koja iz ovog fonda povlače velika sredstva i ja se nadam da će i Općina Jablanica biti jedna od njih. Razgovarali  smo i  o  našem traženju strateških partnera u R Turskoj i drugim zemljama, a tiču se opremanja naših privrednih zona i otvaranja njihovih biznisa u Jablanici- istakao je Općinski načelnik Salem Dedić.