OTPOČINJE PROJEKAT ZAMJENE JAVNE RASVJETE SA LED SVJETILJKAMA U UŽEM GRADSKOM JEZGRU

U sklopu realizacije projekta „IRENE“, (Integralna Obnovljiva i Energetski učinkovita mreža) u četvrtak  24. 05.2018. godine u sali za sjednice Općinskog vijeća, održan je radno-konsultativni sastanak predstavnika REDAH (Udruženje za regionalni gospodarski razvitak Hercegovine)  iz Mostara, predstavnik odabranog izvođača radova „Elko-Marić“ d.o.o. iz Mostara i predstavnici Općine Jablanica na kome se razgovaralo o  planiranin radovima zamjene rasvjetnih tijela javne rasvjete sa LED svjetiljkama u užem gradskom području općine Jablanica u ulicama: „Pere Bilića“, „Zlatnih ljiljana“, „Branilaca grada“, „1.marta“, „Željezničkoj“, „Darivalaca krvi“,„Jaroslava Černija“, „Nikole Bojanovića“ i „Omladinsko šetalište“.

Predstavnici agencije REDAH-a koji je partner projekta IRENE iz Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020., upoznali su predstavnike  Općine Jablanica o trenutnim aktivnostima projekta uvođenja LED rasvjete na području općine Jablanica, u čijem sufinansiranju učestvuje i Općina Jablanica u iznosu od 21.318,55 KM te o proceduri i izboru izvođača radova,  „Elko-Marić“ d.o.o. Mostar.Ukupna vrijednost projekta u gradskom jezgru Jablanice iznosi 104.820,00 KM, a  rok za izvođenje radova je 180 dana od dana uvođenja  izvođača radova u posjed.  Usluge nadzora projekta vršit će  „Zagrebinspekt“ d.o.o. Mostar.
Da podsjetimo, projekat IRENE, čija  provedba traje  od 1. jula 2017. do 31. decembra 2019. godine, pod liderstvom Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRE NOVE,implementira  se u prekograničnom području Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.
Projektom „IRENE“planirano je  ulaganje u infrastrukturu u vidu 11 svjetlosnih sistema i jednog  solarnog sistema na lokacijama u Zadru, Mostaru, Tivatu, Neumu, Smilčiću, Korlatu, Lisičiću, Bibinjama, Vinjercu, Gajinama, Galovcu, Privlaci i Jablanici.. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.915.820,00 eura, od čega 1.628.447,00 eura predstavlja programsko sufinanciranje.

Glavni cilj projekta IRENE je zaštita i očuvanje okoliša i poticanje održivog korištenja prirodnih resursa u pograničnim područjima kroz zajednički razvoj i umrežavanje lokalnih sistema upravljanja energijom u CBA za poticanje energetske učinkovitosti i korištenja sistema obnovljivih izvora energije u javnom sektoru.