ODRŽAN 14. VESLAČKI MARATON „ISMET KOVAČEVIĆ–GAGULA“

U okviru manifestacije „Jablaničko ljeto 2019“  u nedjelju 04.08. 2019. godine, pod pokroviteljstvom Općine Jablanica i u organizaciji Omladinskog kluba „Pod istim suncem“, održan je 14. tradicionalni veslački maraton “Ismet Kovačević-Gagula”. Pokrovitelj ove manifestacije je Općina Jablanica uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša HNK.

U prisustvu brojnih posjetilaca, gostiju iz političkog, vjerskog i privrednog života općine Jablanica, na plaži „Vila“ u Ostrošcu manifestaciju je  otvorio Općinski načelnik Salem Dedić. U kratkom obraćanju prisutnima Općinski načelnik je  istakao značaj veslačkog maratona za promociju općine Jablanica i njenu turističku ponudu. Naglasio je da se održavanjem ove tradicionalne manifestacije želi oživjeti sjećanje na drveni čamac za koji je dugi niz godina  život mještana sela uz Jablaničko jezero, na razne načine, bio vezan.
Start trke bio je na plaži „Vila“ u Ostrošcu, a cilj na plaži „Peta“ u Donjem Paprasku.U tradicionalnim drvenim čamcima dužine 3,5 metara i dubine 50 centimetara, na stazi dugoj 4.210 metara, takmičilo se 9 posada. Pobjednička posada, Šahinović Smajo i Vođo Ragib, do cilja je stigla za 28 minuta i 46 sekundi. Drugoplasirana posada, Husrep Fikret i Šehić Halid, stigla je za 29 minuta i 42 sekunde, dok je trećeplasirana posada, Kovačević Zijad i Graho Aldin, na cilj stigla za 32 minute i 45 sekundi. Općinski načelnik Salem Dedić, pobjedničkim posadama, uručio je medalje, plakete i novčane nagrade u iznosu od 500, 300 i 200 konvertibilnih maraka.


Manifestacija veslački maraton ove godine bila je obogaćena dodatnim sadržajima. Po prvi puta je održan turnir u odbojci na pijesku i takmičenje u skokovima na glavu sa Visećeg mosta u Ostrošcu.
Turnir u odbojci na pijesku održan je 03. i 04. 2019. godine (subota i nedjelja)  na plaži „Peta“ u Donjem Paprasku. Učešće na turniru uzelo je 10 ekipa. Najbolja ekipa na turniru bila je ekipa“Lug”. Ekipa “Blok tim” osvojila je drugo mjesto, dok je treće mjesto zauzela ekipa “Rodovi”. Prvoplasiranim ekipama u odbojci na pijesku nagrade u iznosu od 300, 200 i 100 konvertibilnih maraka uručio je Šaćir Buturović, predsjednik Sportskog saveza Jablanica.

Prvo takmičenje u skokovima na glavu sa Visećeg mosta održano je u nedjelju 04.08.2019. godine pred oko hiljadu gledalaca.  Za nagrade se borilo ukupno 17 skakača. Pobjednik skokova bio je Danko Dangubić iz Konjica, drugo mjesto osvojio je Deni Šahinović iz Ribića, općina Konjic, a treće mjesto Dženan Japalak iz Jablanice. Pobjednicima u skokovima medalje, plakete i novčane nagrade u iznosu od 500, 300 i 200 konvertibilnih maraka uručio je Općinski načelnik Salem Dedić.

Po završetku takmičenja i dodjele nagrada na plaži “Peta” u Donjem Paprasku, u prisustvu brojnih posmatrača, Općinski načelnik Salem Dedić posebno se zahvalio Omladinskom klubu „Pod istim suncem“ na organizaciji veslačkog maratona, predsjedniku MZ Ostrožac Dervišu Gabeli, RTV Jablanica, Policijskoj stanici Jablanica  i svima koji su na bilo koji način pomogli održavanje ovih manifestacija, kao i građanima na velikom odzivu.