OBRAĆANJE OPĆINSKOG NAČELNIKA U POVODU POTPISIVANJA UGOVORA O DODJELI SREDSTAVA ZA IZGRADNJU POSLOVNE ZONE UNIS

U povodu  potpisivanja ugovora  u okviru projekta izgradnje poduzetničkih zona sa načelnicima 20 jedinica lokalne samouprave iz Federacije BiH, među kojima je i općina Jablanica, potpisanim u srijedu 05.09.2018. godine u Vladi FBiH sa Federalnim ministrom razvoja, poduzetništva i obrta Amirom  Zukićem, kojim je  ukupno dodijeljeno 3.747.462,41 KM, od čega  je općini Jablanica pripalo  blizu 240.000 KM, Općinski načelnik  Salem Dedić se u petak 07.09. 2018. godine obratio građanima Jablanice posebno istakavši ovu ali i nekoliko ostalih aktivnosti koje su u toku ili su planirane.

U svom obraćanju, Općinski načelnik je između ostalog rekao:-„Želim da se u povodu potpisivanja ugovora sa Federalnim ministarstvom razvoja, poduzetništva i obrta da izrazim svoje zadovoljstvo da je Općina Jablanica aplicirala za projekat izgradnje poslovne zone Unis, jedne od nekoliko, koje je usvojilo Općinsko vijeće u posljednjih godinu dana. Potpisivanju ovog ugovora prisustvao je Premijer Vlade FBiH  Fadil Novalić, Federalni ministar  razvoja, poduzetništva i obrta Amir  Zukić  sa svojim pomoćnicima i načelnici općina koji su ove godine odabrani. Ukupna sredstva su 3.747.462,41 KM. Izražavam zadovoljstvo da smo aplicirali za ovaj projekat kako bi izgradili na lokalitetu poslovne zone Unis, jednu od ukupno tri  predviđene hale, po projektu  kojim smo aplicirali u  iznosu od  ukupno 341.263,00 KM. Federalno ministarstvo  razvoja, poduzetništva i obrta je odobrilo Općini Jablanica blizu 240.000,00 KM, s tim što Općina Jablanica sufinansira ovaj projekat sa 30% sredstava. Po meni je ovo, nakon aktivnosti koje smo vodili u industrijskoj zoni Šljunkara, izuzetno pozitivno jer otvaramo mogućnost  potencijalnim investitorima, da nakon izgradnje hale i nakon što im  se odlukama Općinskog vijeća dodjeli  hala na raspolaganje, pokreću  proizvodnju i otvaraju nova radna mjesta. Zbog toga sam zahvalan federalnom ministarstvu što je odabralo Općinu Jablanica. Poslovna zona Unis  predviđa izgradnju tri proizvodne hale i jednu poslovnu zgradu sa ostalim sadržajima na ovom lokalitetu. Nastavićemo aktivnosti na uređenju zemljišta i stvaranja uslova za otvaranje novih biznisa i otvaranje novih radnih mjesta. Išli smo korak dalje i već smo raspisali tender za uređenje kompletnog lokaliteta, izgradnju pristupnog puta, pitanje rješavanja vodosnabdijevanja i izgradnje kanalizacione mreže itd. Nastojaćemo da iz sredstava budžeta općine i sredstava vlade HNK, mimo ovih sredstava,  damo svoj doprinos  kako bi se ovaj lokalitet pretvorio u lijepu poslovnu zonu“.

U nastavku svog obraćanja Načelnik Dedić kaže: -„Ovom prilikom ističem i završetak aktivnosti kad se tiče podsticaja za MSP za 2018. godinu u kojoj smo udvostručili sredstva podsticaja kako bi  dali podršku pitanju zapošljavanja, našim privrednicima i novim obrtima. Mogu reći da smo u kratkom vremenu ovu aktivnost na zadovoljstvo naše i onih koji su odabrani, jer smo postigli i onaj cilj da je 40 lica skinuto sa evidencije nezaposlenih u  Birou rada. Za početak je to privremeno ali se nadam da će  u daljnjim aktivnostima ostati u stalnim radnim odnosima ili nastaviti sa svojim biznisom. Na raspolaganju je bilo 240.000 KM ali je općina Jablanica sigurno udvostručila sredstva i dala dodatni doprinos zapošljavanju jer je na ukupno potpisanih 28 ugovora bilo 10 novih biznisa, 16 je bilo u oblasti trgovine  i turizma, jedno u oblasti industrijske proizvodne i jedno je bilo Startup-mlado preduzeće. Podrška po jednom novozaposlenom licu je bila 4.000 KM“.

„Takođe- naglašava Općinski načelnik,   ističem i ono što je za općinu Jablanica vrlo bitno, a to je pitanje trajnog rješavanja izbjeglica i stambenog zbrinjavanja socijalno najugroženijih kategorija što smo rješavali sa državnim Ministarstvom za ljudska  prava i izbjeglice po projektu CEB II. Općina Jablanica je odabrana, što je poznato, da na lokalitetu kampa Unis  izgradi zgradu socijalnog stanovanja sa osam stambenih jedinica i u tom smislu očekujemo uskoro potpisivanje protokola kako bi, tom po nama značajanom projektu, pristupili definitivnom zatvaranju kolektivnog centra u Jablanici. Izgradnjom zgrade socijalnog stanovanja riješili bi trajno četiri porodice na Unisu i četiri porodice iz kategorije socijalno najugroženijih porodica u Jablanici. Ovo je treći takav objekat na području općine Jablanica. Ono što će nadam se biti vrlo skoro potpisano, želim da najavim kao vrlo pozitivnu priču jer trajno zatvaramo kolektivni centar i rješavamo osam porodica, čimo smo u najvećoj mjeri rješili pitanje najosjetljivijih kategorija stanovništva- završio je svoje obraćanje  Općinski načelnik Salem Dedić.