OBILJEŽENA 26-GODIŠNJICA BITKE NA BOKŠEVICI

U prisustvu građana općine Jablanica, članova porodica šehida, RVI, saboraca, gostiju, mještana prekojezerskih sela, u subotu 6. jula 2019. godine, na lokalitetu Lokve u podnožju legendarne planine, održana je centralna manifestacija obilježavanja 26. godišnjice legendarne bitke na Bokševici. U ranim satima istog dana održan je pohod, građana, planinara i jablaničkih izviđača  i posjeta spomen pločama na bokševičkom platou sa oko 90 učesnika, a istim povodom, održani su turniri u tavli i streljaštvu.

Centralna manifestacija na platou Lokve otpočela je klanjanjem  Podne namaza i svečanim dočekom učesnika pohoda sa ratnim i državnim zastavama uz pjesmu “44 brdska brigada”. Njihovim dolaskom, počeo je zvanični dio programa, a zatim su delegacija boračkih udruženja općine Jablanica, Opštine Jablanica, Drugog  pješadijskog rendžerskog puka, Ministarstva za pitanja boraca HNK i Kordinacije boračkih udruženja HNK,  JOB-a Konjic, Udruženja vojnih penzionera HNK,  Maloljetnih branioca Konjica, Udruženja civilnih žrtava rata Jablanica, Udruženja za sport i rekreaciju invalida Jablanica, Opštinskih odbora SDA Jablanica i SDP Jablanica i UŽ “ Most”, položile cvijeće kod spomen ploče šehidima Bokševice. Svečanosti  obilježavanja Bitke na Bokševici prisustvovala je delegacija Drugog  pješadijskog rendžerskog puka i jedinica za odavanje počasti  Oružanih snaga BiH.  Prisutnima na svečanosti obilježavanja obratili su se Zajko Sihirlić, predsjednik UO JOB-a Jablanica i Općinski načelnik Salem Dedić.

Za sve učesnike manifestacije priređen je vojnički ručak a u dijelu kulturno-zabavnog programa učestvovali su Nino Behrem i hor izviđača „Jablan“ Jablanica.