MINISTRICA ZA LJUDSKA PRAVA I IZBJEGLICE BIH, PREDSTAVNICI VLADA ŠVICARSKE I ŠVEDSKE, TE UNDP-A U POSJETI OPĆINI JABLANICA 

U okviru projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini (BiH) ”Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH, predstavnici vlade Švicarske i Švedske, te UNDP-a u ponedeljak 21.05.2018. posjetili su općinu Jablanica koja učestvuje u projektu, kako bi se upoznali sa postignutim rezultatima.

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac, predstavnici vlade Švicarske i Švedske, rezidentna predstavnica UNDP-a BiH Sezin Sinanoglu, Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, Ministarstva pravde Federacije BiH, Vlade Brčko Distrikta prvo su posjetili MZ Ostrožac  na kojem su označaju projekta po općinu Jablanica, MZ Ostrožac i područnu osnovnu školu visoke goste upoznali Općinski načelnik Salem Dedić, predsjednik Savjeta MZ Ostrožac  Derviš Gabela i direktor JU Osnovna škola „Suljo Čilić“  Edin Idrizović. Nakon obraćanja domaćina prisutni su obišli učionice područne škole gdje je kroz MZ projekat urađena rekonstrukcija školskog dvorišta sa ugradnjom video nadzora. 

Visoki gosti su u nastavku posjetili  Društveni centar na Gornjoj koloniji  i igralište u MZ Jablanica 2, gdje im je dobrodošlicu zaželio Menadžer DC Jablanica, Samir Sarajlić, a  prezentirani su projektiPlaninarskog društva „Prenj-Glogošnica“ i Omladinskog kluba „Pod istim suncem“. Društveni centar na Gornjoj koloniji smješten u zgradi socijalnog stanovanja  opremljen je  kroz MZ projekat, izgrađeno igralište u okviru MZ projekta Jablanica 2 i kroz Omladinski klub „Pod istim suncem “ koji  je  u saradnji sa MZ uspostavio Dnevni centar za djecu.Predsjednik NVO „Prenj-Glogošnica“ Naid Keskin prezentirao je projekat „Škola planinarstva“ koje je na području MZ Glogošnica realiziralo njihovo Planinarsko društvo i nakome je za 6 mjeseci učešće uzelo 37 polaznika.  Predsjednik OK „Pod istim suncem “, Haris Halilhodžić je prenio iskustva o saradnji OCD i MZ. Nakon posjete Centru gosti su posjetili  dječije igralište.

Na kraju posjete općini Jablanica visoka delegacija je posjetila MZ Donja Jablanica gdje su se susreli sa predstavnicima MZ Donja Jablanica i UŽ Most. U ovoj MZ , kroz projekat MZ urađena je rekonstrukcija prostorija MZ Donja Jablanica, a putem UŽ„MOST“  implementiranje projekat: „Kurs šivenja i jačanje žena liderica“. 

Inače,  u  aktivnostima prve faze projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini (BiH) ”koji traje do sredine 2019. godine, učestvuje 136 mjesnih zajednica i 24 JLS širom zemlje, čime se utječe na poboljšanje kvalitete života 300.000 ljudi. 

Zajednički projekat Vlada Švedske i Švicarske „Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini“ ima za cilj da potakne veći angažman građana u opštinskom/općinskom odlučivanju, pružanju kvalitetnih usluga, te u provedbi lokalnih razvojnih inicijativa, pri čemu se revitalizacija mjesnih zajednica smatra ključnim sredstvom za postizanje tih ciljeva. 

Projekat provodi UNDP u BiH u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ministarstvom uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, Ministarstvom pravde Federacije BiH, Vladom Brčko Distrikta i oba entitetska saveza opština/općina i gradova.