HORTIKULTURNO UREĐENJE GRADSKOG PARKA

Na prostoru Gradskog parka u Jablanici, a u skladu sa glavnim projektom „Uređenje gradskog parka“ na površini od 12.865 m² otpočeli su radovi hortikulturnog uređenja, koje izvode radnici preduzeća „DIASPROM“ d.o.o. iz Žepča.

Nakon pripremnih radova i obilježavanja svih suhih stabala u parku otpočela je njihova sječa i  odlaganje. Projektom je predviđeno da se na sjevernoj strani parka izvrši kompletno uklanjanje postojećih grmova i izvrši zamjena novim rješenje. Takođe, u centralnom dijelu parka ukloniće se suhe grane na krošnjama borova i čempresa. Paralelno s uklanjanjem starih stabala vrši  se doprema nove zemlje  koja  se nanosi  na postojeći travnjak, zatim  će se izvršiti njegovo prekopavanje, uklanjanje korova i kamenja uz dodatno đubrenje mineralnim gnojivima i prihranu travnjaka. Čitav prostor će se zasaditi novim sadnim materijalom  sa 20 novih vrsta zasada i 1480 novih sadnica. Nakon ovih, izvedenih radova, uz postojeću parkovsku  mrežu sa zalijevanje, Jablanica i jablaničani će dobiti revitalizirani park kojim će se dodatno ponositi.
Koliko je poznato ovo je prva planska revitalizacija parka koji sa preko 130 godina svog postojanja spada u red najstarijih u Bosni i Hercegovini. Vrijednost ugovorenih radova iznosi  26.163, 54 KM, a projekat  sufinansira Općina Jablanica i Fond za zaštitu okoliša FBiH.
Zbog specifičnosti radova, mole se svi građani da  imaju razumjevanja i strpljenja i da poštuju mjere ograničenja kretanja.