DOSTOJANSTVENO OBILJEŽEN 15.APRIL-DAN ARMIJE RBiH

Na primjeren i dostojanstven  način, 15.april-Dan Armije RBiH i 27-godišnjica njenog formiranja, na području općine Jablanica,  svečano je  obilježena. Program obilježavanja Dana Armije RBiH otpočeo je u petak  12.4.2019. godine  okupljanjem na brdu Križ iznad Jablanice na kojem je učenicima Srednje škole Jablanica čas historije održao komandant 44. brdske brigade Enes Kovačević.

Na dan osnivanja ARBiH 15. aprila, na  mezaristanu i šehitluku „Jasen“ okupili su se bivši saborci i članovi šehidskih i  porodica poginulih boraca, učenici osnovne i srednje škole, Medžlisa Islamske zajednice Jablanica te predstavnici političkog, javnog, obrazovnog  općine Jablanica, da se  poklanjanjem Jassin šerifa podsjete na vječna djela i doprinos  svojih odabranih sinova koji su nesebično dali živote za slobodnu Jablanicu i Bosnu i Hercegovinu.
Na Centralnom spomen obilježju šehidima, poginulim, nestalim i umrlim borcima odbrambeno-oslobodilačkog rata „1992-95“., u prisustvu građana Jablanice, zajedničke delegacije  Organizacije porodica šehida i poginulih boraca, Jedinstvene organizacije boraca- JOB Jablanica i Udruženja RVI Jablanica, Općine Jablanica, Udruženja civilnih žrtava rata općine Jablanica, općinskih organizacija  političkih stranaka položile su bukete cvijeća.
U okviru svečanosti obilježavanja Dana Armije RBiH  delegacije boračkih udruženja, Općine Jablanica, mještana Sovića i  jablaničkih učenika  posjetile su Spomen obilježje u Sovićima na kome je predhodnih dana podignut jarbol i istaknuta BiH zastava te  položile cvijeće, a  okupljenima se obratio Emrudin Bešić jedan od komandanata 44. brdske brigade Jablanica. Takođe, u okviru ovogodišnjeg  Programa obilježavanja Dana ARBiH, delegacije su u prisustvu mještana i saboraca,  posjetile Spomen obilježje Ostrožac i položile cvijeće, a okupljenima se prigodnim riječima obratio Emrudin Bešić.