Demant na izjavu gospodina Samira Agića

Demant na izjavu gospodina Samira Agića pomoćnika ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine za zaštitu i spašavanje, emitovanu u Dnevniku 3 Federalne televizije 21.7.2017. godine u cilju ispravnog izvještavanja i informisanja javnosti.

U direktnom programu gospodin Samir Agić izjavio je: „...Ja zamjeram jako, kažem to posebno, kolegama u Jablanici iz Civilne zaštite, opštinske, Jablanice jer čeka se po 4,5,6 dana gori tamo na teritoriji, negdje šuma, neka, ok, nepristupačno. Ali čeka se 5-6 dana da se pošalje jedan obični obrazac koji se zove Obrazac obavijesti o nesreći gdje se popuni nesreća, požar na toj i toj lokaciji i proslijedi se kantonalnoj, kantonalni federalni, federalni državni. To sve traje 20 minuta, sve skupa a non stop se forsira da treba skratiti procedure...“


U cilju ispravnog informisanja javnosti navodimo sljedeće činjenice:
• Požar je nastao udarom groma 24.6.2017. godine u večernjim satima na uzvišenju Bačvar na planini Čvrsnici. Vatrogasci su zaprimili obavijest o nastanku požara u subotu 24.06.2017. godine oko 22 sata i 15 minuta na obroncima planine Čvrsnice na širem lokalitetu Bijelog potoka, u blizini naselja Kosne Luke u Mjesnoj zajednici Doljani. Po riječima očevidaca požar je nastao udarom groma.
• Pripadnici Službe za civilnu i protivpožarnu zaštitu su 25.6.2017. godine u ranim jutarnjim satima izvršili osmatranje terena i utvrdili da se požar razvija na nepristupačnom terenu i procjenjeno je da jedino moguće gašenje iz zraka te o tome telefonski obavijestili Kantonalnu upravu CZ. Odmah po povratku sa terena poslan je „Zahtijev za pomoć Oružanih snaga BiH“. U dokumentu u prilogu nalazi se tačno vrijeme i datum kada je dokument poslan na adresu Kantonalne uprave CZ HNK.
• Tačan datum i vrijeme slanja dokumenta je nedjelja 25.6.2017. godine u 10:27 (Prvi dan Ramazanskog Bajrama), a ne kako je navedeno u izjavi „4,5,6 dana“ poslije.
• Uz zahtjev su se nalazile i fotografije tačne lokacije i uslova u kojima se požar razvijao a ne „4,5,6 dana gori tamo na teritoriji negdje šuma neka“
• Dio izjave „...čeka se 5-6 dana da se pošalje jedan obični obrazac koji se zove „Obrazac obavijesti o nesreći“ gdje se popuni nesreća, požar na toj i toj lokaciji i proslijedi se kantonalnoj, kantonalna federalnoj, federalni državni...“ je u najmanju ruku ponižavajući s obzirom da je Zahtjev poslan u najkraćem mogućem roku nakon blagovremenog izlaska na teren i utvrđivanja činjeničnog stanja. Sve informacije o stanju na požarištu su u sklopu redovnih i vanrednih izvještaja dostavljane Kantonalnoj upravi CZ, blagovremeno, tokom čitavog vremena trajanja požara.
• Netačnu izjavu gospodina Agića demantuje i činjenica da je helikopter Oružanih snaga BiH djelovao na požarištu sutradan 26.6.2017. u periodu od 7,20 do 9,30 a ne 4,5 ili 6 dana poslije.

Ne znamo s kojim ciljem su plasirane navedene izjave, ali one u konačnici devalviraju sav rad, trud i zalaganje Službe civilne i protivpožarne zaštite Općine Jablanica u proteklih 27 dana.
Dok je još trajala navedena emisija telefonski smo zatražili direktno uključenje u emisiju kako bi pravovremeno demantovali navedene izjave. Nažalost, Federalna televizija nam to nije omogućila.

POMOĆNIK NAČELNIKA
Omer Nezirić dipl.ing.

Prilog: Poslani e-mailovi (dokaz o vremenu slanja zahtjeva za pomoć OS).