April 2020

Zajednička prvomajska čestitka 2020. godine

Svim radnicama i radnicima, sugrađankama i  sugrađanima u ime  Općinskog vijeća Jablanica i  Općinskog izvršnog organa  i u svoje lično/osobno ime, upućujemo iskrene čestitke u povodu 1. maja/svibnja, Međunarodnog praznika rada, sa željom da  njegova simbolika dodatno učvrsti i afirmiše rad, solidarnost i razvitak kao temeljne društvene vrijednosti.

Javni poziv za učešće na obukama "Pokreni svoj posao"

Općina Jablanica poziva sve zainteresirane koji žele pokrenuti vlastiti posao da se prijave za učešće na obukama „POKRENI SVOJ POSAO“. Obuke se organizuju u okviru projekta „Međuopćinskom saradnjom do bolje i inkluzivnije prakse podrške start-upima“ koji se provodi u okviru EU4Business programa. EU4Business program – za konkurentnu i inovativnu domaću ekonomiju finansira Evropska unija sa 15 miliona eura, a realizuju GIZ, UNDP i MOR.

Saopštenje za javnost "Pokreni svoj posao"

ŽELIŠ BITI PROMJENA U DRUŠTVU? 
JAKAKO!
PRIJAVI SE I UZ PODRŠKU EU POKRENI VLASTITI BIZNIS

Općine Jablanica, Kakanj i Konjic pozivaju sve osobe koje žele pokrenuti vlastiti posao, da se prijave za učešće na obukama „POKRENI SVOJ POSAO“ u okviru projekta „Međuopćinskom saradnjom do bolje i inkluzivnije prakse podrške start-upima“,  koji finansira Evropska unija u sklopu projekta EU4Business.
Projekat EU4Bussiness – za konkurentnu i inovativnu domaću ekonomiju, finansira Evropska unija u vrijednosti 15 miliona eura, a realizuju GIZ, UNDP i MOR. Cilj EU4Business projekta je da kroz finansijsku i tehničku podršku razvoju konkurentnosti i inovativnosti ojača kapacitete Bosne i Hercegovine za ekonomski rast i zapošljavanje. U tom smislu će lokalno  partnerstvo za razvoj poduzetništva raditi na unapređenju poduzetničke infrastrukture na području općina Jablanica, Kakanj i Konjic kao i na pružanju sveobuhvatnog sistema podrške licima koja imaju poslovnu ideju i žele pokrenuti vlastiti posao, a spadaju u jednu od slijedećih kategorija: mlade nezaposlene osobe do 35 godine, pripadnice ženske populacije svih uzrasta, osobe sa invaliditetom, pripadnici nacionalnih manjina i dr.
Podrška koja je obuhvaćena ovim Pozivom se odnosi na:
a)Podršku pri razvoju poslovne ideje kroz ciklus obuka „Pokreni svoj posao“
b)Podršku pri osnivanju biznisa, što uključuje:
-Grant sredstva od 5.000,00 KM do 10.000,00 KM za najbolje biznis ideje za nabavku osnovnih sredstava i sufinansiranje troškova registracije i doprinosa,
-Savjetodavnu i stručnu podršku.
c)Podršku pri vođenju biznisa – mentorska podrška iz specifičnih oblasti potrebnih za održavanje uspješnog biznisa (marketing, upravljanje ljudskim resursima, nabavke, formiranje cijena i sl.).

Prijave se podnose online, putem obrazaca koji su dostupni na LINKu ili direktno na šalteru Oćine.
Rok za podnošenje prijava je 15.05.2020. Javni pozivi su dostupni na web stranicama općina: www.jablanica.ba; www.kakanj.ba; www.konjic.ba

Za dodatne informacije, molimo Vas da kontaktirate:
1.    Općina Jablanica: kontakt osoba Zanin Murvat
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. 
2.    Općina Kakanj: kontakt osoba Fadil Merdić,
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
3.    Općina Konjic:  kontakt osoba Ajla Cokoja Greda
 e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
4.    Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK Mostar, kontakt osoba Alisa Gekić
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.;

PROGRAM RAZVOJA RURALNE KONKURENTNOSTI RCDP

U cilju informisanja što većeg broja postojećih i potencijalnih poljoprivrednih proizvođača te drugih zainteresovanih lica o mogućnostima ulaganja u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je izradilo informativne letke o pojedinačnim mjerama u okviru Programa poticaja, kao i o Projektu razvoja ruralne konkurentnosti – RCDP koji se provodi u saradnji sa IFAD-om. Obrasci i detaljnije informacije mogu se naći u Programu poticaja i pravilnicima za pojedinačne modele u kojima su propisani uslovi i kriteriji za svaku od mjera.

Ramazanska čestitka Općinskog načelnika

U POVODU NASTUPAJUĆIH RAMAZANSKIH MUBAREK-DANA SVIM MUSLIMANIMA BOSNE I HERCEGOVINE, A POSEBNO MUSLIMANIMA OPĆINE JABLANICA I SUSJEDNIH OPĆINA, U IME IZVRŠNOG ORGANA OPĆINE JABLANICA I U SVOJE LIČNO, UPUĆUJEM NAJISKRENIJE ČESTITKE I ŽELJE DA MJESEC POSTA PROVEDU U IBADETU, SREĆI I BLAGOSTANJU.
NEKA U SRCIMA SVIH LJUDI PREVLADA DOBROČINSTVO, A NESTANE SEBIČNOST, JER POMOĆ I PAŽNJA PREMA DRUGIMA NAJUZVIŠENIJI JE LJUDSKI ČIN.

Ramazanska čestitka predsjedavajućeg Općinskog vijeća

SVIM VJERNICIMA ISLAMSKE VJEROISPOVIJESTI U OPĆINI JABLANICA I ŠIROM BOSNE I HERCEGOVINE, U IME VIJEĆNIKA OPĆINSKOG VIJEĆA JABLANICA I OSOBNO, UPUĆUJEM NAJISKRENIJE ČESTITKE U POVODU NASTUPAJUĆEG MUBAREK MJESECA RAMAZANA, UZ ŽELJU DA DANE POSTA DOČEKAJU I PROVEDU U DOBROM ZDRAVLJU, VEDROM RAMAZANSKOM RASPOLOŽENJU I PORODIČNOJ SREĆI.