Turizam i ugostiteljstvo

Općina Jablanica ima sve preduslove za intezivan razvoj turizma. Resursi kojima Jablanica raspolaže su ogromni i neiskorišteni i predstavljaju dobru osnovu za razvoj različitih oblika turizama a tomu doprinosi i usvojena Strategija razvoja turizma,kao razvojne šanse koju je prepoznalo i Općinsko vijeće dajući joj svesrdnu podršku. Prirodni resursi u općini Jablanica su: Jablaničko i Grabovičko jezero, planine Prenj i Čvrsnica, rijeke Nretva, Doljanka i Šanica).
Kulturno-historijski spomenici su: kompleks sa Muzejem Bitka za ranjenike na Neretvi, 42 lokaliteta sa nekropolama stećaka, a tri od njih, Komisija za očuvanje nacionalni spomenika BiH proglasila nacionalnim spomenicima kulture.

Jablaničko jezero sa svojim karakteristikama pruža mogućnosti za bavljenje sportovima na mirnim vodama kao što je plivanje, vožnja kajaka i kanua, ronjenje, sportski ribolov, surfanje, jedriličarstvo.... Pomenuti sportovi se mogu upražnjavati profesionalno i amatreski.Grabovičko jezero i rijeka Neretva pružaju mogućnost bavljenja sportskim ribolovom i to prvenstveno varličarstvom te su idealna područja za organizovanje takmičenja ovoga tipa, pored ovoga ovi lokaliteti mogu biti zanimljivi i za vožnju kajaka.
Jablaničko jezero, svakao, pruža mogućnosti za odmor posebno u ljetnoj sezoni. Naime, odmah po svršetku rata Jablaničko jezero je postalo „meka“ za BH građane koji sebi nisu mogli priuštiti odlazak na more, pa je u ljeto 1996, 97. i 98.godine zabilježen veliki priliv gostiju.

Planine Prenj i Čvrsnica su dva masiva koja okružuju Jablanici i većina puteva koji vode do najvećih vrhova i planinski i lovačkih kuća polazi iz Jablanice. Ove planine su od davnina poznate kao atraktivne destinacije za lov i planinarenje. Napominjemo da obje planine imaju preko 2000 metara n/v i kao takve predstavljaju izazov mnogim planinarima .
Na spomenutim planinama postoji mogućnost zimskog i ljetnog turizma. Postoje uslovi za turno skijanje što je kombinacija skijanja i planinarenja.
Na južnim obroncima Čvrsnice nalazi se Park prirode Blidinje koji dobrim dijelom zahvata jablaničku opštinu. U okviru parka je već afirmisano skijalište sa popratnim sadržajima i velikim individualnim i kolektivnim smještajnim kapacitetima. Na Risovcu postije tri ski lifta: “četverosjed”, “bebi” ski-lift i “Poma”, stari ski-lift.“Četverosjed” je kapaciteta 1970 osoba na sat, a dužina vučnice je 927 m. Polazna stanica je na 292 m dok je zadnja na visini od 1548 m.“Bebi” lift ima dužinu vučnice od 300 m,a nagib staze je 10-15%. “Poma” ima kapacit od 650 skijaša na sat. Visina gornje stanice je 1467 m a donja je kao kod “četverosjeda”.
Za sve ski staze na kojima su instalirani liftovi bitno je napomenuti da su iste povezane te postoji mogućnost skijanja za početnike i za one koji vole nešto ekstremnije uslove.
Smještajni kapaciteti na Risovcu su:
Park prirode „Blidinje“ (50 kreveta i 270 stolica);
„Pansion Vilinac“ (restoran sa saunom i salon barom, 30 ležaja);
Hajdučke Vrleti (60 kreveta, 220 stolica);
Motel „Risovac“ (17 kreveta, 100 stolica);
Buffet Bar (45 stolica).
Smještajni kapaciteti u gradu Jablanici su:Hotel „Jablanica“ kapaciteta 32 sobe sa 72 ležaja, motel „Kamel“ ima kapacitet 12 soba sa 24 ležaja, Motel „Maksumić“u Lendavi kapaciteta 26 soba.
Izgradnjom koridora Vc, ski centar Risovac kao i sama Jablanica, bi trebali postati atraktivna i lahko dostupna destinacija velikom broju turista. Trend intersovanja za ulaganja i dolazak na zimski odmor na ovaj prostor je u porastu i predstavlja veliku razvojnu šansu za općinu Jablanica.

Spomen kompleks “Bitka za ranjenike na Neretvi“ je prije rata bila poznata i posjećena destinacije mnogih građana ex Jugoslovije i Evrope. Ono po čemu je Jablanica u svijetu prepoznatatljiva je Bitka za ranjenike na Neretvi kojoj je ovaj kompleks i posvećen. Pored “jablaničke jagnjetine”, ovo je najprepoznatljiviji naš brend u širim okvirima.

Spomen komleks je u veoma lošem stanju i njegov najkapitalniji i najatraktivniji eksponat Srušeni most je napola uništen. Također fundus Muzeja je veoma oskudan i trenutno svojim ponudom nije u onakvom stanju kakvoga ga nekada pamtimo. Lokaliteti na kojima se nalaze stećci kao i tri nekropole koje su proglašene nacionalnim spomenicima do sada su u veoma maloj mjeri bili dio interesa turista. Naime ovi lokaliteti nisu na kvalitetan način obilježeni, ne postoji uređena signalizacija i infrastruktura koja bi turiste odvela do odredišta. Po nama pomenuti stećci predstavljaju neizostavan dio turističke ponude Jablanice. Blizina mora, pozicija imeđu dva centra Sarajeva i Mostara, odvojak za kordor VC, blizina Međugorja Jablanici pružaju realnu osnovu za razvoj tranzitnog turizma.

Proteklih godina općina Jablanica i Omladinski klub “Pod istim suncem” pokrenuli su inicijativu za igradnjom omladinskog hostela u devastiranoj zgradi bivše osnovne škole u Žuglićima. Namjena ovog objekta je mnogostruka. Pored svoje izvorne namjene da pruži mladima jeftin i udoban smještaj za odmor na Jablaničkom jezeru ili u proputovanju kroz Jablanicu hostel bi služio za kongresni turizam, razvoj sportova na mirnim vodama, organizovanje manifestacija na jezeru. Zatim, moguće je organizovati ljetovanja za ciljne populacije kao što su školarci ili izviđači, organizovan prijem inostranih grupa i još mnogo toga što će svakako biti na kretivnosti mladih ljudi koji bi vodili ovaj objekat. Da ne zaboravimo jedna od osnovnih stvari koja bi prožimala sve ove aktivnosti jeste promocija Jablanice u međunarodnim okvirima. Trenutno, za ovaj projekat urađena je projektna dokumentacija uređenja postojeće lokacije sa svim popratnim sadržajima.

Resursi koji takođe postoje a mogu biti realna osnova za razvoj turizma su u proizvodnji organske hrane na tradicionalnim osnovama te postojanje relativno čistog i očuvanog okoliša.
Glavni pravci razvoja općine Jablanica su usmjereni na razvijanje tzv. tranzitnog turizma ponudom sadržaja na glavnim putnim pravcima.Uz gore navedeno afirmisati ribolovni i lovni turizam te sportove na vodi i time obogatiti i objediniti turističku ponudu. Međutim, pošto ova djelatnost uglavnom služi za zadovoljavanje potreba tranzitnog turizma i jednog manjeg dijela lokalnog stanovništva potrebno je uraditi dodatnu analizu i vidjeti da li je unutar djelatnosti potrebno razvijati hotelijerstvo, što bi ukazivalo na to da ista nije isključivo orjentisana na zadovoljenje turista-prolaznika i da može poslužiti kao potrebna infrastruktura za daljnji razvoj turizma bilo lijetnog, zimskog, kulturnog, kongresnog i sl.

OGLASI, OBAVJEŠTENJA


Na osnovu člana 18. stav 2.  i  člana 71. stav 1. Poslovnika o radu Općinskog vijeća  Jablanica (“Službeni glasnik Općine Jablanica” 
Na osnovu člana 41. Statuta općine Jablanica («Službeni glasnik općine Jablanica», broj:2/09), Pravilnika o uslovima i načinu dodjele donacije
Obavještavaju se građani korisnici usluga JU „Gradska apoteka“ Jablanica da će Gradska apoteka raditi od ponedjeljka do petka od 8,00 do 18,00
Produžava se rok za dostavu prijava po Javnom Pozivu za odabir korisnika/ca za podizanje nasada maline i kupine na području općina Prozor-Rama,
Obavještavaju se učesnici Javnog poziva  za učešće u Programu poticaja MSP,  u Općini Jablanica u 2014.godini da je objavljena: RANG- LISTA
JAVNI POZIV za odabir korisnika/ca za podizanje nasada maline i kupine na području općina Prozor-Rama; Jablanica i Konjic za jesenju sadnju 2014.
Poštovani, radi transparentnog i korektnog informisanja javnosti ovim putem želim da iznesem jasan stav na izjavu direktora JKP „Jablanica“ dd
Obavještavaju se građani, korisnici usluga  da će matični uredi u  Ostrošcu i Doljanima  pružati usluge  i to: matični ured Ostrožac,
Obavještenje o izlaganju izvoda iz Privremenog biračkog spiska u Općini Jablanica Općinska izborna komisija Jablanica obavještava građanke i
Poštovani,Kao što vam je poznato, u cilju unaprijeđenja konkurentnosti privrede i sveukupnog poslovnog okruženja u našoj zajednici, općina

VIJESTI OV-A JABLANICA


1.jpg
Redovna sjednica je održana u sali za sjednice
1.jpg
Općinsko vijeće Jablanica održalo je svoju 
1.jpg
Sjednica je održana  u srijedu  30. 04. 2014.
naslovna.jpg
JEDINSTVENO PROTIV IZMJENE  TRASE  NA KORIDORU
vanredna.jpg
Na osnovu člana 18. stav 2., člana 69. stav

BROJAČ POSJETA

Broj posjeta : 1924929