Članak je filtriran: Novembar 2016

ODRŽANA KONSTITUIRAJUĆA (I) SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA 2016-2020

Sjednica je održana u srijedu 30.11.2016. godine , u sali za sjednice Općinskog vijeća Jablanica, sa početkom u 10,00 sati, a završena u 11,20 sati. Sjednica je otpočela intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, a sjednicom je predsjedavao, dosadašnji predsjedavajući Općinskog vijeća Damir Šabanović.

Polaganje cvijeca u povodu obilježavanja 25. novembra Dana državnosti BiH

U povodu obiljezavanja 25. novembra Dana drzavnosti BiH mješovite delegacije općine Jablanica, Općinskog vijeća, boračkih populacija proisteklih iz rata "1992-95", Sabnoar-a, Udruženja civilnih žrtava rata i političkih subjekata položile su cvijeće: na Partizanskom groblju, spomeniku civilnim žrtvama rata 1992-95, Centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima odbrambeno-oslobodilačkog rata "1992-95" i pred bistama jablaničkih prvoboraca u gradskom parku.

SVEČANA AKADEMIJA U POVODU DANA DRŽAVNOSTI BIH

Svečanom akdemijom Općinskog vijeća Jablanica, na prigodan način obilježen je jedan od najznačajnijih datuma u novijoj historiji naše domovine, 25 novembar- Dan državnosti BiH, kojoj su pored vijećnika Općinskog vijeća Jablanica prisustvovali: Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić, Ministar trgovine, turizma i zaštite okoliša u Vladi HNK Ajdin Teletović, predstavnici vjerskih institucija i zajednica, predstavnici boračkih populacija, predstavnici političkog, javnog, privrednog i kulturnog života u općini Jablanica, učenici Srednje škole Jablanica, predstavnici Sabnor-a Jablanica, predstavnici međunarodnih organizacija i institucija. Centralni događaj akademije bio je prigodan referat Općinskog načelnika Salema Dedića, koji je prisutne u Kino Sali Jablanica podsjetio na najznačajnije datume i događaje iz burne prošlosti naše zemlje.

ODRŽAN 19. i 20. SASTANAK IZVJEŠTAVANJA PO SISTEMU 48

U petak 18.11.2016. godine održani su 19.i 20. redovni sastanci izvještavanja po sistemu 48, kojem su prisustvovali sekretar općinskog organa, pomoćnici općinskog načelnika, službenici na sistemu 48, direktori JU i JP čiji je osnivač Općina Jablanica, razmatrani su izvještaji o realizaciji zaključka sa predhodnog izvještavanja, te izvještaji o odgovorima na pitanja zaprimljenih u call centru za općinske službe, komunalnu inspekciju Općine Jablanica, za period 28.10.-17.11. 2016.godine, izvještaji JKP „Jablanica“ dd u stečaju i izvještaji općinskih službi te izvještaji JU i JP čiji je osnivač Općina Jablanica za mjesec oktobar 2016. godine.

KONFERENCIJA „UNAPREĐENJE LJUDSKIH PRAVA I ZAŠTITE MANJINA U JUGOISTOČNOJ EVROPI“ U TIRANI, ALBANIJA

Završna regionalna konferencija u zajedničkom projektu Evropske unije i Vijeća Evrope „Unapređenje ljudskih prava i zaštite manjina u jugoistočnoj Evropi” održana je od 16 do 17.11.2016.godine u Tirani, Albanija, a u ime općine Jablanica, kao jedne od 36 općina učesnica projekta, prisustvovali su Općinski načelnik Salem Dedić i sekretar općinskog organa Dženan Mulahasanović.

ZAVRŠEN PROJEKAT UREĐENJA FASADA U UŽEM GRADSKOM JEZGRU

Završetak projekata uređenja fasada u užem gradskom jezgru upotrebom pastelnih boja u kombinaciji sa neutralnim nijansama, koji u sklopu cjelovitog uređenja užeg gradskog jezgra (trotoari, zelene parkovske površine) doprinose ljepšem arhitektonskom I vizuelnom ugođaju za sve građane Jablanice i njezine posjetioce.